19 | 01 | 2024

Aquest any 2024 les persones consumidores es trobaran amb nous preus a les factures de la llum, gas, telèfon, etc. Els preus pugen, no obstant, el govern espanyol mantindrà algunes mesures de bonificació i reducció d’IVA.

 

Aliments

Es mantenen les reduccions de l'IVA dels aliments bàsics: un 0% en els aliments de primera necessitat (el pa, les farines, la llet, el formatge, els ous, fruites i verdures, llegums, tubercles i cereals) i un 5% per a l'oli i la pasta.

 

Llum, gas i aigua

La reducció de l’IVA pel que fa les factures de la llum i del gas s’elimina gradualment aquest any, per tant el preu puja L'impost que grava l'electricitat passarà del 5% actual al 10%. No es modificarà però el descompte màxim que el govern espanyol aplica des de l’any passat als beneficiaris del bo social. Pel que fa al gas, també pujarà fins al 10% a partir de l'1 de gener i fins al març. A partir del mes d’abril es recuperarà el tipus normal del 21%.

Pel que fa l'aigua a Catalunya, l'Agència Catalana de l’Aigua calcula que el cost de l’aigua  podria pujar a prop d’un euro per persona, tot i que aquest import varia en funció de cada municipi. Als 23 municipis abastits per Aigües de Barcelona, s'encarirà cinc euros de mitjana a partir del març.

Telecomunicacions

Les companyies de telecomunicacions estan revisant les seves tarifes. Les dues grans companyies que ho han anunciat son: Vodafone i Movistar que incrementaran els seus preus un 4% i 3% respectivament.

 

Transport públic i peatges

Els bitllets de transport s’encareixen, a partir del 15 de gener, un 3% en tot l’estat. No obstant, es mantindran les bonificacions del 50% aplicades a la T-usual i la T-Jove i s’allargarà la caducitat dels títols de transport adquirits de l’1 al 14 de gener, fins el 30 d’abril de 2024. A Barcelona TMB incrementa el preu dels bitllets fins un 6,75%.

El servei de trens de Rodalies o de Mitjana Distància seguirà sent gratuït durant aquest any 2024.

Els peatges a Catalunya també s’encariran aquest any al voltant del 3%, sent la pujada més important la de la C-16 al tram entre Sant Cugat, Terrassa i Manresa, que augmentarà un 3,5%.

Vivenda

 

Pel que fa els lloguers, tot i que es manté la limitació de la pujada en les actualitzacions de renda, aquesta passa a ser del 3% i no del 2% com fins ara.  Per altra banda, la consellera de Territori, Ester Capella, ha anunciat que la limitació dels preus dels lloguers entrarà en vigor a Catalunya al mes de febrer.

En quant als préstecs hipotecaris amb interès variable, l'Euríbor, que és el principal indicador per calcular les quotes a pagar, va baixar per primer cop des del passat mes de maig per sota del 4%. Si es manté aquesta conducta, la baixada de les quotes dels préstecs hipotecaris podria arribar a materialitzar-se a la segona meitat de l’any 2024.