16 | 06 | 2023

El 30 de juny entra en vigor la normativa que prohibeix realitzar trucades relacionades amb ofertes comercials si la persona consumidora no ha consentit aquesta trucada de forma prèvia.

Habitualment rebem trucades de comercialitzadores d’energia, operadors de telecomunicacions, entitats financeres, etc. en les quals ens ofereixen productes i serveis sense que haguem acceptat rebre aquesta trucada, i sovint generant situacions desagradables quan no volem atendre aquestes trucades. La normativa vigent especifica que estan permeses aquestes comunicacions tret que la persona consumidora hagi manifestat la seva oposició a rebre-les. No obstant, és conegut per la majoria que aquesta oposició no acostuma a frenar a les empreses de telemarketing per realitzar aquestes ofertes agressives.

A partir del proper 30 de juny entra en vigor la modificació de l’article 66.1 de la Llei General de Telecomunicacions:

Per tal de protegir més els interessos legítims dels consumidors i usuaris, queda prohibida la realització, per part dels operadors, de trucades telefòniques no sol·licitades pel consumidor o usuari amb l'objectiu o efecte de promocionar o vendre béns o serveis. No és aplicable la restricció anterior sempre que hi hagi un consentiment previ del mateix consumidor o usuari per rebre comunicacions comercials que habiliti el mateix operador a efectuar-les”.

Deixarem de rebre trucades comercials? Doncs segurament no. Aquesta normativa no es podrà aplicar quan la trucada comercial la rebem des de l’estranger. Per tant, el més probable és que les trucades comercials ens arribin sempre a partir d’ara des de fora d’Espanya.

Per altra banda, les empreses amb les que hem tingut relació comercial prèvia sembla ser que sí ens podran realitzar ofertes no sol·licitades. Per tant, totes aquelles companyies per les que anem passant amb els anys estarien legitimades a realitzar-nos trucades si no ens oposem de forma específica a aquestes … i ja sabem fins ara de què ha servit aquesta oposició en la majoria de casos.